enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Açık
27°C
Diyarbakır
27°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
DİYARBAKIR HABERİ
Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. DİYARBAKIR GAZETE – Sur içindeki tarihi Aşefçiler Çarşısında bulunan ve 20 günde yıktırılacağı sözü verilen hasarlı binanın, 45 günde ancak bir katı yıktırıldı. 45 günden beri bina yüzünden mağdur olan...
19.04.2024
21 yıl 21 gün süren bir çalışma sonucu tarihi Sur içi minyatürünü yapan taş sanat ustası Fesih Gündoğar, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarına çağrıda bulunarak, mevcut maketin 10 katı büyüklüğünde yeni bir maket yapmak için yer talebinde bulundu. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’ın 80 yıl önceki halindeki Sur İçi maketi 21 yıl ve...
19.04.2024
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl 48. Düzenlenen Turizm Haftası Bahar konseri ile sona erdi. DİYARBAKIR GAZETE – 15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 48. Turizm haftası sona erdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce merkez Sur ilçesindeki İçkale Müze Kompleksi’nde düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Mardin’in Nusaybin ilçesinden gelen Ferhat...
19.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Mardin Büyükşehir Belediyesine Mülkiye Müfettişlerinin görevlendirildiğini bildirdi. DİYARBAKIR GAZETE– Yerlikaya X hesabından “Mardin Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında “İstiklal Marşı’nın okutulmadığına”, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisinin açılışında ise “Türk bayrağının kaldırıldığına” ilişkin iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişlerimiz görevlendirilmiştir.” paylaşımını yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden açıklama Diyarbakır...
19.04.2024

‘Erdoğan’ın açıklaması barışçıl çözüm beklentisini arttırdı’

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çözüm sürecine yönelik açıklamalarının Kürt sorunun yeniden barışçıl çözümüne yönelik toplumsal beklentileri de arttırdığını söyledi.

Adli yılın açılışına ilişkin adliye önünde düzenlenen açıklamada konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, her adli yıl açılışında ülkedeki mesleki, hukuki ve toplumsal sorunlara ilişkin tespit, görüş ve önerilerini kamuoyuyla paylaştıklarını ve çözümlerini talep ettiğini hatırlatarak, ancak son çoğu kez bu sorunların ağırlaşmış olduğu gerçeğiyle girdiklerini söyledi.

Koronavirüs salgını, doğal afetler, kadın cinayetleri, ırkçı saldırılar, ayrımcılık ve nefret söylemi gibi ağırlaşmış yargısal sorunlarla adli yıla girdiklerini vurgulayan Eren, Tahir Elçi cinayetinin hala aydınlatılmadığını hatırlatarak, son celsedeki tanık ifadeleriyle soruşturmanın nasıl manipüle edildiğini bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi. Eren, Tahir Elçi’nin öldürülmesi dosyasında etkin bir kovuşturma ile faillerin tespiti ve cezalandırılması için hukuk mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Baroların, avukatlık mesleği savunma hakkının, adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün, insan haklarının, özgürlüklerin ve hukuk devletinin güvencesi olduğunun altını çizen Eren, “Baroların insan hakları ihlallerine karşı vermiş olduğu mücadelenin zaman zaman kriminalize edilmesi ve soruşturmalara konu edilmesi, demokratik bir toplumda söz konusu olamaz.”

‘SİSTEMİN İŞLEYİŞİNE CİDDİ ZARARLAR VERDİ’

Son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte, hukuk güvenliğinin kaygı verici boyutlara ulaştığını dile getiren Eren, “Yargı bağımsızlığı başta olmak üzere adil yargılanma hakkı gibi hukukun temel ve evrensel kuralları adeta yok sayılmıştır. Darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL ile başlayan temel haklar alanındaki sınırlamalar, lekelenmeme hakkı ihlal edilerek yapılan ihraçlar, demokratik kitle örgütlerinin, basın-yayın organlarının ve derneklerin kapatılması, seçilmiş Belediye Başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atamalarının yapılması, dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerinin tutuklanması zaten kırılgan olan demokratik sisteme ve bu sistemin işleyişine ciddi zararlar vermiştir.” diye konuştu.

‘TOPLANMA VE GÖSERİ HAKKINA SAYGI BEKLİYORUZ’

İfade özgürlüğünün araçları olan toplanma ve gösteri özgürlüğünün olmadığı bir yerde demokrasiden söz edilemeyeceğini vurgulayan Eren, “Geçtiğimiz adli yılda Türkiye’nin dört bir yanında ifade, toplanma ve gösteri özgürlüğü hakkına ağır müdahaleler yapıldı. Güvenlik görevlilerinin orantısız, aşırı ve keyfi güç kullanımına tanıklık ettik. Yeni adli yılda başta ifade, toplanma ve gösteri özgürlüğü hakkına saygı bekliyoruz. Diyarbakır Barosu, başta özgürlükler alanına ve demokratik kazanımlara yönelik yapılan bu tür müdahalelere karşı, geçmişten gelen hak temelli mücadele pratiği ile karşı koymaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

‘ÇÖZÜMSÜZLÜK TAHRİBAT YARATMAYA DEVAM EDİYOR’

Kürt sorunun çözümü için 2013 yılında başlatılan çözüm süreciyle çatışmaların ve can kayıplarının önemli oranda azaldığını ve ifade özgürlüğünün sınırlarının genişlediğini ve refah seviyesinin yükseldiğine işaret eden Eren, “Ne yazık ki bu süreç, kamuoyunun beklentilerinin aksine istenilen sonuca ulaşamamış, kalıcı bir çözüm ve toplumsal barış sağlanamamıştır. Ülkenin en önemli sorunu olduğu konusunda toplumun kahir ekseriyetinin ittifak ettiği Kürt meselesinde yaşanan çözümsüzlük; toplumsal, kültürel ve ekonomik alanda ağır tahribatlar yaratmaya devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

‘KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE TOPLUMSAL BEKLENTİ ARTTI’

Kürt sorunun diyalog ve müzakere yöntemi ile çözülmesinin elzem olduğuna inandıklarını kaydeden Eren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Temmuz’daki Diyarbakır ziyareti sırasında, çözüm sürecine yönelik ifadelerine atıfta bulunarak, şunları söyledi:  “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yeniden o noktada durduğunu söylemesi ve çözüm sürecine ilişkin değerlendirmeleri, sorunun yeniden barışçıl çözümüne yönelik toplumsal beklentileri de arttırdığını hep birlikte görüyor, gözlemliyoruz. Diyarbakır Barosu olarak; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm sürecine yönelik değerlendirmelerini ve 2005’teki konumunun altını çizen açıklamalarına dikkat çekiyor ve bu niyetin somut adımlarla hayatımıza yansımalarını görmek istiyoruz. Bu vesileyle ülkenin en can yakıcı sorunu olan Kürt meselesinin demokratik zeminde barışçıl çözümü için gereken adımların atılmasını talep ediyor, sorunun çözümü için gerekli olan yasal ve toplumsal hazırlık sürecinde her türlü sorumluluğu almaya ve katkı sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.”

Eren, avukatların mesleki sorunlarının devam ettiğine işaret ederek, yeni adli yılla birlikte bu sorunlarının çözüme kavuşacağı, herkes için adaletin gerçekleştiği bir yıl olmasını dilediklerini sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

‘Erdoganin-aciklamasi-bariscil-cozum-beklentisini-arttirdi

‘Erdoganin-aciklamasi-bariscil-cozum-beklentisini-arttirdi
REKLAM ALANI
01.09.2021
0
A+
A-
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme