enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3154
EURO
35,1147
ALTIN
2.292,51
BIST
9.065,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Parçalı Bulutlu
21°C
Diyarbakır
21°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
24°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C
DİYARBAKIR HABERİ
Türkiye genelinde 31 Mart tarihinde yapılacak mahalli idareler genel seçimlerine ilişkin Diyarbakır’da Vali Ali İhsan Su başkanlığında, seçim güvenliği toplantısı yapıldı. DİYARBAKIR GAZETE– Diyarbakır Valiliği’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine İlişkin alınan tedbirleri gözden geçirmek üzere Diyarbakır Valisi Ali...
28.03.2024
2010 yılından itibaren ikinci el araç alım satım, oto kiralama, ekspertiz değerleme ve sigorta alanında hizmet veren 2-A Grup Otomotiv’de araç alımlarına kredi kartına 12 taksitle ve uygun faiz oranlarının yer aldığı bir kampanya başlattı. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır’da 2-A Grup Otomotiv, aracını yenilemek ya da hayalini kurduğu aracı almak isteyen...
28.03.2024
AK Parti Bağlar Belediye Başkan Adayı Bedirhan Akyol, seçimlere 15-20 gün içinde Bağlar Belediyesine yapılan para karşılığı işçi alım iddialarıyla ilgili duyumlar aldıklarını belirterek, Belediyeye son 6 ay içerisinde alınan işçilerin yeni gelen yönetim tarafından işten çıkarılacağını, bu yüzden vatandaşların para karşılığında belediyeye girmemesi yönünde uyardı. DİYARBAKIR GAZETE- 31 Mart...
28.03.2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da konuştu. MHP Diyarbakır İl Başkanı Miktat Arslan’ın da katıldığı İstasyon Meydanı’ndaki mitingde, adaylarını tanıtan Erdoğan, “Kapımız teröristlere ve terör örgütünün güdümünde siyasetçilik oynayanlara da kapalıdır” mesajını verdi. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda halka hitaben konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır kent merkezi ile bağlı ilçelerde...
27.03.2024

Silvan Gastronomi Festivali’nin ‘Kavurma Lansmanı’ yapıldı

Silvan Gastronomi Festivali’nin ‘Kavurma Lansmanı’ yapıldı
REKLAM ALANI

Silvan Gastronomi Festivali’nin ‘Kavurma Lansmanı’nda konuşan DTSO Bakanı Mehmet Kaya, “Yöresel ürünlerimizi ticarileştirmemiz lazım. Marka ile birlikte taşımamız lazım. Buradaki yöresel ürünlerin tadılacağı alanları açtırmamız lazım. Bu ürünler ticarileştikçe hem geçmiş kültürümüz bugüne gelecek hem de Silvanlılar bu ürünleri yaşatmakla birlikte ticari anlamda da gelir elde edecek. Bu çalışmalarımızın temel ekseni bu” dedi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, DESOB, Silvan Kültür ve Sanat Derneği, Silvan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği işbirliğiyle ‘Silvan Gastronomi Festivali’nin “Kavurma Lansmanı” düzenlendi.

Etkinliğe Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı, Silvan Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Mehmet Aktarlı, Silvan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Çeliker, çeşitli kurum ve STK temsilcileri ve yurttaşlar katıldı. Dengejlerin renk kattığı Silvan kavurma tanıtımında konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, yöresel ürünlerin coğrafi işaretlerinin alınmasının kentin değerlerinin korunmasında, markalaşmasında ve ticari ürüne dönüştürülerek kent ekonomisine katkı sağlamasındaki önemine değindi.

‘SİLVAN GASTRONOMİ FESTİVALİNİ MAYIS AYINDA DAHA DETAYLI AÇIKLAMALARLA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

Diyarbakır’ın medeniyetler kenti olduğunun tescil edildiğini hatırlatan Kaya, Diyarbakır’da yapılan çalışmalarda 33 medeniyetin soyut ve somut izlerinin tespitli olmasından kaynaklı kentin “Medeniyetler Kenti” tescilini aldığını belirtti. Tabii kentimiz bu tescili alırken Diyarbakır merkezi olarak değil, biz biliyoruz ki ilçelerimizin Diyarbakır’dan daha eski tarihe giden, tıpkı Silvan gibi tarihleri olduğu gibi, bugün Türkiye’nin şehir anlamında ifade edilen kentlerinden çok çok daha geçmişi olan ilçelerimizin olduğunu iyi biliyoruz. Tabii bunlar aynı zamanda ifade ettiğimiz medeniyetler kenti, yani o 33 medeniyetin kültürlerinin olduğu ilçelerden bahsediyoruz. Silvan binlerce yılık geçmişi olan bir ilçemiz. Diyarbakır’da başlattığımız ve geliştirdiğimiz Gastro İnovasyon, gastronomi kültürünü Silvan’da da Silvan Gastronomi Festivalini mayıs ayında daha detaylı açıklamalarla gerçekleştireceğiz. Bugünkü bunun bir lansman toplantısı.”

YÖRESEL ÜRÜNLERİN TİCARİLEŞMESİ VE MARKALAŞMASI

Dünyada kültür ve gastronomi turizminin hızla yayıldığını ifade eden Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Bu pastadan biz ne kadar daha fazla pay alırız. Tabii bunu yaparken herkesin bir yerden bir yere göç etmesi değil, yaşadığı yerde o kültürü insanlara sunmak en doğru çalışma. Şimdi Silvan’da yapmak istediğimiz bu. Tabii ki, bu Silvan’da kalmak için tek başına yeterli değil. Biz Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve paydaşlarımızla birlikte Silvan’da büyük bir organize sanayi bölgesi de açıyoruz. Sadece Silvanlıya değil aynı zamanda Batmanlı kardeşlerimizin, Kozluk, Sason ilçelerimizin insanlarının, yatırımcılarının da yararlanacağı bir çalışmanın da yakında Silvan’da açıklamasını yapacağız. Ama tabi gastronomi, bizim soyut ve somut kültürlerimizi bugüne aktaracak çalışmalar bizler için çok çok önemli. Silvan’ın bir kısmının coğrafi işareti alınmış. Karacadağ’ın pirinci coğrafi işaretini aldı. Şimdi Avrupa Birliği’nde tescillenmeyle ilgili kısa bir aşaması kaldı. Karacadağ’ın pirincini artık dünyanın markası yapacağız. Silvan’ın Cimilik tatlısı gibi Silvan’da tescillediğimiz ürün de var. Bu kültürler burada yaşarken bazen ilçeler arasında bazı küçük nüanslar ve o yörenin farklı katkı maddeleriyle, endemik bitkileriyle yeniden tescil alacağız. Yani bu ürünleri ilçelerimize özgü özellikleriyle tescil alacağız. Bu çalışmalarımızın özünde tam da bu var. Çok yakın zamanda Diyarbakır’da gastro inovasyon merkezinin açılışını yapacağız. O merkezin de en büyük amaçlarından biri tam da bu. Yani orada bu yemeklerin, tatların hem yapımı öğrenilecek hem tadımı olacak hem de ticari bir alan olacak. Yöresel ürünlerimizi ticarileştirmemiz lazım. Marka ile birlikte taşımamız lazım. Silvan İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden biri. Buradaki yöresel ürünlerin tadılacağı alanları açtırmamız lazım. Bu ürünler ticarileştikçe hem geçmiş kültürümüz bugüne gelecek hem de Silvanlılar bu ürünleri yaşatmakla birlikte ticari anlamda da gelir elde edecek. Bu çalışmalarımızın temel ekseni bu.”

‘SİLVAN’IN KÜLTÜREL MİRAS DEĞERLERİNİ AÇIĞA ÇIKARMAYI VE SÜRDÜRÜLMESİNİ HEDEFLİYORUZ’

Etkinlikte konuşan Silvan Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Mehmet Aktarlı ise Silvan Gastronomi Festivali’nin startını vermek için bir araya geldiklerini belirterek şunları söyledi: “Festivalimizin amacı; Silvan ilçemizin geçmişten bugüne kadar gelen, birkaç nesildir yapımı evlerde ve işletmelerde devam eden yöresel lezzetlerini, gastronomi kültürünü tanıtmak ve ilçemiz turizminin gelişimi için kültürel varlıklar, gastronomi değerleri ve somut olmayan kültürel miras değerlerimizi içeren bütüncül politikalar geliştirerek ilçemizin özgün koşullarına ve potansiyeline uygun turizm araçlarının geliştirilmesine katkı sunmaktır. Festival kapsamında; Gastronomi ve müzik, Gastronomi ve Fotoğraf, Gastronomi ve sinema temaları ile hem ilçenin sahip olduğu zenginlikleri hem bu zenginliklerin ilçenin gastronomi kültürüne kattıklarını ve hem de Silvan ilçesinin kültürel miras değerlerini açığa çıkarmayı ve sürdürülmesini hedefliyoruz.”

‘YÖRESEL ÜRÜNLERİN, LEZZETLERİN İLÇE EKONOMİSİNE KATKISININ GELİŞTİRİLMESİ OLDUKÇA ÖNEMLİ’

Geçmişten bugüne ulaşan bu yöresel lezzetlerin evlerde ve işletmelerde üretilmeye devam ettiğine vurgu yapan Aktarlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyarbakır kent- kır ilişkisinin oldukça güçlü olduğu bir kent ve bu oldukça önemli bir avantaj. Bu ilişkinin korunması, kırsalda üretilen yöresel ürünlerin, lezzetlerin ilçe ekonomisine katkısının geliştirilmesi oldukça önemli. Bugün sizlere Silvan’a özgü Silvan kavurması ve iç köftesini ikram ediyoruz. Geçmişten bugüne ulaşan bu yöresel lezzetler evlerde ve işletmelerde üretilmeye devam ediyor. Bu lezzetleri kadınlar ve hizmet sunumunu birkaç nesildir sürdüren işletmelerimiz üretiyor. Kadınlar sahip oldukları kadim bilgi ile gastronomi kültürünün gelecek nesillere taşınmasında oldukça önemli bir rol oynuyorlar. Bugünde kadınların ürettiği Silvan kavurmasını ve içli köftesini sizlere tattıracağız. Silvan Kavurması süt danası, küçükbaş hayvan kuyruk yağı ve Silvan yaylalarında otlayan dana etinden yapılıyor. Silvan Kutlik (Susamlı İçli Köfte) Silvan yöresine özgü esmer susam ve yine Silvan yöresine ait özel bir buğday türünden yapılan ince bulgur kullanılarak yapılıyor. Bugün startını verdiğimiz festival kapsamında Silvan ilçemiz pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacak, yöresel ürünlerini, lezzetlerini ve kültürel değerlerini tanıtabilecek.”

Açıklamaların ardından lansmana katılan davetlilere, Silvanlı şeflerin hazırladığı Silvan Kutlik (Susamlı İçli Köfte), Silvan Kavurma, Karacadağ pirinci ile yapılan pilav ve Cimilik tatlısı ikram edildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme