enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5870
EURO
35,0160
ALTIN
2.457,67
BIST
9.765,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
31°C
Diyarbakır
31°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Parçalı Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde villa inşaatında çalışan demir ustası Abdurrahman Ateş (43), iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. DİYARBAKIR GAZETE- Olay, öğle saatlerinde Kayapınar ilçesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi yakınlarındaki bir villa inşaatında meydana geldi. İsmi öğrenilmeyen operatörün iş makinesinin kovasıyla taşıdığı demirler, temel çalışmaları sırasında...
25.04.2024
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki metruk bir binadan yayılan kötü kokular çevreyi rahatsız ederken, çevre sakinleri, metruk binanın yıkılmasını ya da içindeki çöplerin toplatılmasını istedi. DİYARBAKIR GAZETE – Merkez Sur İlçesi Cami Kebir Mahallesi’ndeki yıllar önce terk edilen metruk bir binada biriken çöplerin sıcak havanın artması nedeniyle çevreye...
25.04.2024
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor. DİYARBAKIR GAZETE- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo,...
25.04.2024
İçişleri Bakanlığınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bayrak iddiasını incelemek üzere görevlendirilen mülkiye Başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. Müfettişler yarın Büyükşehir Belediyesinde inceleme yapacak. DİYARBAKIR GAZETE – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Meclis toplantısında bayrak asılmadığı iddiasıyla ilgili görevlendirilen mülkiye başmüfettişleri Diyarbakır’a geldi. İl...
25.04.2024

Teknolojik aletler virüs saçıyor!

Teknolojik aletler virüs saçıyor!
REKLAM ALANI

Sosyal Medya ve Bireysel Güvenlik Uzmanı Yasin Güler. Koronavirüs salgınına karşı alınacak dijital önlemlere dair konuştu. Güler,  “Şu an okullarımız tatil ama aktif edilecek herhangi bir eğitim mecrasında bulunan akıllı tahtaların ve projektör gibi cihazların özellikle kumandaları düzenli olarak temizliği yapılmalı sıvı ile temas ettirmeden dezenfekte edilmelidir” dedi.

Yetkililer tedbirleri en üst seviyede tutarken bir uyarıda Sosyal Medya ve Bireysel Güvenlik Uzmanı Yasin Güler’den geldi. Güler, evde uzaktan eğitim alan öğrencilerin ve bireylerin elektronik cihaz kullanımında dikkat edilmesi gereken hijyen kurallarına dair konuştu.

Elektronik alet denince akla hemen telefon vs. geliyor. Sürekli olarak temas halindeyiz bu noktada neler yapılmalıdır?

Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletler her kullanım sonrası hijyenik mendillerle temizlenmesi gerekir. Bu tür cihazlar temizlenirken doğrudan sıvı ile temas edilmemeli cihazların elektrikle bağlantısı öncelikle kesilmeli. Özellikle bilgisayar klavye ve mouse’ları sıklıkla en azından günde iki defa hijyenik mendil ile temizlenmeli.

Evdeki bazı cihazların fazla kullanıcısı oluyor. Bu toplu kullanımda neler yapılmalıdır?

İki veya daha fazla kullanıcısı olan teknolojik aletleri kullanırken eller dezenfekte edilene kadar göz burun ve ağıza temas ettirilmemeli. Dezenfekte işleminden sonrada her kullanımda yine dikkat edilmelidir. Uzun süreli temasın gerçekleştiği durumlarda eller yine temizlik malzemeleriyle dezenfekte edilmelidir.

Okullar şuanda tatil lakin ilerleyen süreçte aktif duruma gelecek. o süre zarfına kadar okullardaki akıllı tahta, tablet, bilgisayar gibi cihazlarda ne tür dezenfekte işlemi uygulanmalıdır?

Şuan okullarımız tatil ama aktif edilecek herhangi bir eğitim mecrasında bulunan akıllı tahtaların ve projektör gibi cihazların özellikle kumandaları düzenli olarak temizliği yapılmalı sıvı ile temas ettirmeden dezenfekte edilmelidir. Okullar açıldıktan sonra da gerek öğretmenler gerekse de öğrencilerin yine şuan geçerli olan hijyen kurallarına uygun hareket etmesi gerekmektedir.

Özellikle gün içinde yapılan telefon görüşmelerinde ağız ve buruna telefonun teması söz konusu olabiliyor. Bu noktada neler yapılmalı?

Ağız ve gözler virüsün birinci giriş noktası olduğundan ötürü özellikle telefon kullanımlarında kulaklık tercih edilmeli ve Bu kulaklık günde en az 2 defa sıvı temas ettirmeden dezenfekte edilmeli. Özellikle bireysel kullanım aletleri olan kulaklık ve mikrofon gibi cihazların temizliğine Özen gösterilmeli. Cep telefonları başkalarına verilmemeli verilse dahi sıvı temas ettirmeden dezenfekte yapılmalı.

Bir diğer merak edilen konu ise atm gibi sıkça kullanılan cihazların saçtığı tehlike oldu. Bu cihazlarla temas nasıl olmalı?

Bankamatik, kurum ve kuruluşlarda bulunan numaratör, ankesörlü telefon gibi cihazların kullanımından sonra eller göz ve ağıza temas ettirmeden bol su ile yıkanmalı. Her şeyden önemlisi mümkün mertebe evden çıkılmamalı çıkılsa dahi eldiven ve maske kullanılmalı. Teknolojik cihazlarla alakalı en önemli husus özellikle telefon ve tablet gibi doldur boşalt bataryaları olan teknolojik aletleri kullanırken sürekli olarak şarjda kullanılmamalı. Teknolojik cihazların şarjı %100 seviyesine gelindiğinde cihaz ile elektriğin bağlantısı muhakkak kesilmeli.

Evde kalındığı için sürekli olarak teknolojik aletlerle uğraşılıyor. Bu noktada uyarılarınız olacak mı?

Evde kalındığı süre boyunca sürekli olarak teknolojik cihazlarla zaman geçirilmemeli geçirilirse dahi 15 dakikada bir gözler başka bir yere bakılmalı. Teknolojik aletleri kullanırken hareketsiz kalınmamalı her saat başı odada en az 1 tur atılmalıdır.

Sürekli internet ortamında zaman geçirilmesi çocukların ve yetişkinlerin olumsuz etkileneceği sonuçlara da sebebiyet verebiliyor. Bu noktada dolandırıcılar, tehlikeli oyunlar gibi durumlarda kişiler nelere dikkat etmelidir?

Ebeveyn olarak;  Mavi balina ve Momo gibi çocukları hedef alan oyunların kötü sonuçlar doğurmaması için hane halkının sosyal mecralarda ki dijital takibin yapılması gerekir.  Bir bilirkişi tarafından ADSL ve fiber bağlantılı modemlerin “ebeveyn filitreleri” yapılmalı Generation destekli tablet ve mobil cihazların “ebeveyn denetimleri” aktif edilmeli. Ebeveynlerin evde kaldıkları süre boyunca YouTube gibi dijital platformlarda kişisel ve çocuk gelişimi ile alakalı videolar tercih edilmeli. Twitter, Facebook gibi sosyal alanlarda kaynağı belirtilmemiş haberlere itibar edilmemeli bu tür haberleri de beğeni paylaşım veya yorum yapmaktan kaçınmalıdır. Son olarak Virüs sebebiyle internet kullanımının en üst seviye çıktığını bilen sosyal medya dolandırıcılarına dikkat edilmeli. Herhangi bir üyelik durumunda Türkiye Cumhuriyeti Kimlik kartı bilgileri, kredi kartı numarası ve şifresi gibi özel bilgiler verilmemeli. Salgın nedeniyle sosyal mecraları çok kullanan vatandaşlara zarar vermek isteyen kötü niyetli şahıs ve şebekelerin kurdukları oyunlara gelmemek gerekmektedir’’

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme