enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır
Az Bulutlu
26°C
Diyarbakır
26°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
30°C
DİYARBAKIR HABERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımının, seçimden beş gün sonra Diyarbakır’da bulunan 10 adet spor tesisini Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devrettiği ortaya çıktı. DİYARBAKIR GAZETE-  31 Mart yerel seçimlerinde büyük bir farkla kayyımdan geri alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım, seçimden beş gün sonra kentteki bütün spor tesislerini devrettiği ortaya çıktı. 31 Mart’ta...
20.04.2024
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır’ın Sur Belediyesi’nde mazbata töreni sonrasında makam odasında bulunan Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarına yönelik hakaret içeren sözleriyle ilgili mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Türkiye İçişleri Bakanı soruşturmayı sosyal medya hesabı X’den duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer...
20.04.2024
Diyarbakır’da polis, farklı tarihlerde vatandaşları tehdit edip paralarını gasbeden ve silahla yaraladığı tespit edilen 6 kişilik çeteye yönelik ‘Balistik’ operasyonu yaptı. Gözaltına alınan 6 şüpheli tutuklandı. Polis, kollarında dövme olan bir şüpheliyi kameralardan tespit edip yakaladı. DİYARBAKIR GAZETE- İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro ve Gasp Büro Amirlikleri,...
20.04.2024
Dicle Elektrik Şırnak İl Müdürlüğü’ne bağlı 2 kişilik ekibi İdil’e bağlı Okçu köyünde kaçak kontrolü yaparken engelleyerek rehin alan, üzerlerine kurşun sıkan ve darp ederek yaralayan saldırganların yakalanabilmesi amacıyla jandarma tarafından yapılan soruşturma kapsamında 12 kişi gözaltına alındı. Sanıklardan 4’ü ise sevk edildikleri savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. DİYARBAKIR...
20.04.2024

Turistik Otel’in Sahibi Akkaya; “İddiaların hepsi yanlıştır”

Turistik Otel’in Sahibi Akkaya; “İddiaların hepsi yanlıştır”
REKLAM ALANI

Turistik Otel Sahibi İş İnsanı Serdar Akkaya, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nin geçtiğimiz yıl sağlam olmadığı gerekçesiyle yıkılan tescilli olan Otel’in yıkım ruhsatı olmadan gerçekleştirildiği yönündeki iddialarına cevap verdi.  Otelin mevzuatlara uyularak yıkımının gerçekleştirildiğini belirten Akkaya, Mimarlar Odası’nın kendilerinden ve ilgili kurumlardan özür dilemesini istedi. Akkaya, “Özür dilemedikleri takdirde hafta içi biz suç duyurusunda bulunacağız. Halka kötü bir algı oluşturarak bizi zan altında bıraktılar.” dedi. Akkaya, otelin tescilli yapı olması nedeniyle yerine aynısının da yapılacağını belirterek, inşaatın 1,5 yıl süreceğini söyledi.

Ermeni Mimar Harutyan Sarafyan tarafından 1950 yıllarında projelendirilen tarihi Turistik Otel’in sağlam olmadığı nedeniyle yıkımının gerçekleştirildiğini ve her şeyin mevzuata uygun yapıldığını belirten Serdar Akkaya, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nin kendilerine açacakları suç duyurusu üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“TESCİLLİ BİNALARDA YIKIM RUHSATI MUAFTIR!”

Mimarlar Odası’nın dün yaptığı basın açıklamasında otelin yıkım işlemlerinin mevzuat ve yönetmenliğe uygun olmadığını, yıkım ruhsatı, yıkım müteahhitlik belgesinin olmadan yıkımın gerçekleştirdiği iddiasına ilişkin konuşan Akkaya, tescilli binalarda yıkım ruhsatı ve yıkım müteahhitlik belgesinden muaf olduğunun mevzuat ve yönetmenlikte yazılı olduğunu söyledi.

Akkaya, Mimarlar Odası’nın iddialarını kabul etmediğini belirterek, kendilerinden ve Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kültür Tabiat Varlıklarından özür dilemelerini söyledi. Akkaya, odanın özür dilememesi durumunda hafta içi suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

“BİNA ÖMRÜNÜ YİTİRMİŞTİ, YERİNE ASLINA UYGUN AYNISI YAPILACAK”

Turistik Otel Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akkaya, iddialarla ilgili olarak, şunları söyledi: “Biz öncelikle otelin tadilatı için bir karar aldık. Tadilatın içerisine girerken binanın sağlam olmadığını kirişlerinin kolonlarının 20’lik olduğunu ondan sonra beton ve demirinin ömrünü yitirdiğini gördük. Daha sonra tarafımızca Dicle Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca görevlendirilen ekiplerinin gelip inceleme yapmasını istedik. Gelip baktılar ve biran önce binayı boşaltmamızı ondan sonra güçlendirme yapılamayacağını kiricin betonun ömrünü yitirdiğini belirtiler. Raporları hepsi mevcuttur, videolar dahildir. 2022 Nisan ayında Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca yıkım kararı alındı ve kararda aslına uygun aynı cephe, aynı yükseklik, aynı kütlede olacak şeklide aslına uygun (Rekonstrüksiyon Projesi) hazırlanıp kurulu getirilmesi istenmiştir. Alınan karar sonrasında 1953 yılında yapılan Turistik Otelin Uygulama Avan Projesi hazırlanıp kurula götürülüp onaylanmıştır. Uygulama alan projesine göre yapının eski hali neyse aynısını birebir yapacağız.

“İDDİALARIN HEPSİ YANLIŞTIR, KABUL ETMİYORUM”

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi ve eski Müzeler Müdürü kamuoyunu çok yanlış bilgilendiler. Eski Müzeler Müdürünün 2863 sayılı Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kanununu bildiği halde “Tescil kalkmadan yıkım kararı alınamaz” açıklamasında bulunmuştur. Bu çok yanlış bir bilgidir, kanun çok açık ve nettir. 2863 sayılı kanunda tescil kalkmadan, zarar gören tescilli yapı yıkılıp aslına uygun (Rekonstrüksiyon projesi), aynısının yapılması yazar. İddiaların hepsi yanlıştır, kabul etmiyorum. Tüm belgeler bizde ve ilgili kurumlarda mevcuttur. Tescilli yapılarda yıkım ruhsatı ve yıkım müteahhitlik belgesi yoktur. Tescilli yapılar bu belgelerden muaftır. Otelimiz 2021 yılının 8’inci ayından beridir boştur. Ekonomik açıdan büyük bir kayıptır. Otelimizde toplamda 45 kişi çalışmaktaydı. Ayrıca biz yıkımı gerçekleştirmeden işletmeye devam etseydik, bina yıkıldığında altında 150 kişi ölseydi bunun vebalini kim ödeyecekti. Mimarlar Odası o zaman nasıl bir açıklamada bulunacaktı?

“BİZ MEVZUATA VE YÖNETMELİĞE GÖRE GİTMİŞİZ”

Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca onaylanan Uygulama Avan Projesinde kazı derinliğinin 10 metre olduğu bellidir. Biz onaylanan projeye göre kazı işlemlerini yapmışız. Diyarbakır Mimarlar Odası’nın aksine bizim parselin kazı ruhsatı mevcuttur, bize iftira atılmaktadır. Mimarlar Odası, sanki kayyumlar Turistik Oteli göz ardı ederek yardım yapılıyorlar algısı oluşturmaktadırlar. Halbuki öyle bir şey yok, biz mevzuata ve yönetmenliğe göre gitmişiz.

“ZARAR GÖREN ÖĞRETMEN EVİNDE HATA BİZİMDİR”

İnşaat kazı çalışmalarında zarar gören öğretmen evinde hata bizimdir. Operatör su giderinin borularının patlattığından onu göz ardı ettik. Gider sularının toprağa karışıp toprağın kaymasına neden oldu. Şuan tüm önlemlerimizi almış bulunmaktayız. Her hangi bir tehlike söz konusu değildir. Bizden dolayı zarar gören Öğretmen Evi’nin yolunu ve yıkılan su deposunu eskisinden daha düzgün bir şekilde yapıp teslim edeceğiz.

“OTEL İNŞAATI 1,5 YIL SÜRECEK”

Turistik Otelin çalışma süresi de yaklaşık bir buçuk yıl olacak.

“MİMARLAR ODASI’NDAN ÖZÜR BEKLİYORUZ”

Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanının bizlerden ve suçlamış olduğu Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kültür Tabiat Varlıklarından basın açıklaması yapıp özür dilemesini bekliyoruz. Özür dilemedikleri takdirde hafta içi suç duyurusunda bulunacağız. Mevzuat ve yönetmenlikleri halka ve kamuoyunu yanlış lanse ettiklerinden dolayı bizi zan altında bıraktılar. Mevzuat ve Yönetmelikleri ve 2863 sayılı Kültür Tabiat Varlıklarını koruma kanununu bilip bilmeden kamuoyuna ve halka lanse etmişlerdir. Biran önce bu hatanın düzeltilmesini bekliyoruz.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Vbet para çekme