Son günlerde etkili olan yağışları fırsat bilip tarlalarına gübre atma işlemlerine ağırlık veren çiftçiler, yağmur yağmadığı zaman atacakları gübrenin fayda vermeyeceğini belirtiyor.
Son 40 yılın neredeyse en sıcak kışının yaÅŸandığı bu mevsimde Türkiye’nin birçok bölgesinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların görülmemesi, çiftçileri oldukça tedirgin ediyordu. Kuraklık endiÅŸesiyle yaÄŸmur duası bile yapan çiftçilerin yüzü, son günlerde etkili olan yağışlar dolayısıyla yeniden gülmeye baÅŸladı. Diyarbakır’ın Ergani ilçesine baÄŸlı 60 haneli Kabasakal köyünde çiftçilikle uÄŸraÅŸanlar, yağışları fırsat bilerek, ekinlerinin yeÅŸermesi için gübreleri topraÄŸa atmaya baÅŸladılar. 450 nüfuslu Kabasakal’da daha çok nohut eken ama buÄŸday, arpa ve mercimek ekmeyi de ihmal etmeyen köylüler, ilk olarak yüzde 26’lık gübreyi attıklarını söylediler. Yağışların olmasından dolayı genel durumlarını iyi olarak nitelendiren çiftçiler, gübre ve mazot fiyatlarının indirilmesini istiyorlar. BuÄŸday kilosunun 80, arpanın 90, nohudun ise 65 kuruÅŸ olduÄŸunu bildiren köylüler, fiyatlarda da iyileÅŸtirmeye gidilmesi gerektiÄŸini söylüyorlar.
“YAÄžMUR YAÄžMADIÄžI TAKDİRDE GÜBRENİN TARLAYA BİR FAYDASI OLMUYOR”
Çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini saÄŸlayan köylülerden Cuma Kahraman, “Gübre, ekine iki sefer atılır. Sonbaharda atılır, bir de ilkbaharda atılır. Sonbahar ve ilkbaharda 25 kilo olmak üzere her sene toplam 50 kilo atıyoruz. Dönümünden de bazen 400-500 kilo buÄŸday kaldırıyoruz. Gübreyi, ekim veriminin artması için atıyoruz. Yağışların az olmasından dolayı bazı yerlerde biraz sorun oluyor. Fakat hiç yoktan yine de iyidir. İlkbaharın gübresi yüzde 26’lıktır. Sonbaharın azot oranı ise yüzde 46’dır. YaÄŸmur yaÄŸmadığı takdirde gübrenin tarlaya bir faydası olmuyor.” dedi. Harcanan mazotun yarısına destek verileceÄŸinin bildirdiÄŸini aktaran Kahraman, gübre desteÄŸi de verileceÄŸini ancak bunun miktarının belli olmadığını kaydetti.
“ÇİFTÇİNİN VERİMİ BİR SENE AZ OLURSA İMKÂNI DÜŞER”
Devletin, vereceÄŸi desteklerle çiftçinin yükünü hafifletmesini beklediklerini dile getiren Kahraman, ÅŸunları söyledi: “Devlet çiftçiye mazot ve gübre desteÄŸi verseydi çiftçinin yükü biraz hafif olurdu ama yarısını da verirse o da hiç yoktan iyidir. Çiftçinin verimi bir sene az olursa imkânı da düşer. Artık gelecek sene verim kaldırmak için masraf yapamaz.”
“TARLALARIMIZ SULU OLSAYDI PAMUK VE MISIR DA EKERDİK”
Tarlalarının sulu olması durumunda yeni ürünler de ekebileceklerini sözlerine ekleyen Kahraman, “Arazilerimiz susuzdur, yaÄŸmuru bekliyoruz. YaÄŸmur yaÄŸmazsa hiçbir ÅŸey yapamayız. O sene emeÄŸimiz boÅŸa gider. Nohut, ayçiçeÄŸi, mercimek, buÄŸday ve arpa ekiyoruz, ekinlerimiz bunlardır. EÄŸer tarlalarımız sulu olsaydı pamuk ve mısır da ekerdik. Su olmadığı için sadece susuz tarlaları sürüyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. (İLKHA)
order generic motilium 10mg – cyclobenzaprine 15mg generic flexeril 15mg generic