EÄŸitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EÄŸitim Sen) Diyarbakır 1 No’lu Åžube Yönetim Kurulu Üyesi Åžeyhmus Tekin, eÄŸitimcilerin risk altında olduÄŸunu belirterek, aşı önceliÄŸi istedi.
EÄŸitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Åžubesi’nde konuya iliÅŸkin basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır 1 No’lu Åžube Yönetim Kurulu Üyesi Åžeyhmus Tekin, normalleÅŸme ile koronavirüs vaka sayısını iki kat arttığını belirterek, “Salgının bu yayılımına karşın, aşının temini ve uygulaması konusunda da saÄŸlıklı bir çalışmanın olmadığını görmekteyiz. Salgının hızla yayılması okulları, dolayısıyla eÄŸitim ve bilim emekçilerini ve öğrencilerimizi olumsuz etkilemiÅŸtir.” ifadelerini kullandı.
‘SAÄžLIKLI PLANLAMANIN OLMADIÄžI ORTAYA ÇIKTI’
Uyarılar dikkate alınmadan gerekli önlemler alınmadan okulların açıldığını dile getiren Tekin, “EÄŸitim Sen olarak bugüne kadar yaptığımız bütün giriÅŸimler, Milli EÄŸitim Bakanlığı ve SaÄŸlık Bakanlığı’na acil aşılama ile ilgili olarak yaptığımız baÅŸvurulara verilen cevaplar, eÄŸitim emekçilerinin aşılanmasına yönelik ciddi bir adımın atılmadığını ve buna dair saÄŸlıklı bir planlamanın da olmadığını ortaya çıkarmıştır.” diye konuÅŸtu.
‘ÖĞRETMENLERİN AÅžI OLMASI İÇİN ADIM ATILMADI’
Yüz yüze eÄŸitime baÅŸlamadan önce tüm öğretmenlerin aşılanacağı bizzat Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklandığını hatırlatan Tekin, “Bizler kadar risk taşımayan Milli EÄŸitim Bakanı kameralar önünde aşısını olmuÅŸ, ancak sorumlusu olduÄŸu eÄŸitim emekçilerinin aşı olması için adım atmamıştır. Gelinen aÅŸamada köylerde çalışan öğretmenlerin bir bölümü dışında eÄŸitim emekçilerinin çok büyük bölümüne hala aşı yapılmamıştır. EÄŸitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin ÅŸehir içindeki hareketliliÄŸi öngörülerek kararlar alınması gerekirken, alınan kararlar ve uygulamalar virüsün yayılımını daha da arttırmıştır. Her gün yüzü aÅŸkın yurttaşın Covid-19 salgını nedeniyle yaÅŸamını yitirdiÄŸi bir dönemde, bilimsel araÅŸtırmalara dayalı olarak yapılacak saÄŸlıklı bir eÄŸitim planlamasıyla eÄŸitim emekçilerinin iki doz aşısının tamamlanması beklenirken bu yapılmamış o dönemin vaka verilerine göre düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler de açılmıştır.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
‘EĞİTİMCİLERE BİR AN ÖNCE AÅžI YAPILMALI’
Okullarda vaka sayılarının arttığını dile getiren Tekin, öğretmenlerin içinde bulunduÄŸu riske iÅŸaret ederek, “Toplu ve kontrolsüz açılmanın ardından, ortaokul ve liselerde yüz yüze eÄŸitime baÅŸlanması ve zorunlu yüz yüze sınavlar sonrası pek çok öğrenci ve öğretmen Covid-19 virüsüne yakalanmıştır. 2 Mart sonrasında vaka, ağır hasta ve ölüm sayılarında yaÅŸanan hızlı artış, eÄŸitim emekçilerine aşıda öncelik tanınması yönündeki acil talebimizin ne kadar önemli olduÄŸunu ortaya koymuÅŸtur. Öğretmenlerin, öğrencilerin, eÄŸitim kurumlarında görev yapan yardımcı hizmetli, memur, idari ve teknik personelin, ailelerin ve toplumun saÄŸlıklı yaÅŸam hakkı iktidarın yanlış politikaları nedeniyle açık tehdit altındadır. Gerekli önlemler alınmadan böylesine büyük bir risk altında görev yapmaya zorlanmamızın saÄŸlıklı yaÅŸam hakkımıza müdahale anlamına geldiÄŸi açıktır. Bizlerin, aile bireylerimizin, öğrencilerimizin ve öğrenci velilerimizin hastalanması halinde baÅŸta siyasal iktidar olmak üzere sorumluluk MEB ve SaÄŸlık Bakanlığı’nda olacaktır. Salgın hastalıktan korunmak, en azından hafif atlatabilmek için iki doz aşının yapılması ve bağışıklık saÄŸlanması için belirli bir sürenin geçmesi zorunludur. Sonradan telafisi mümkün olmayacak maÄŸduriyetlerin oluÅŸmaması için; her iki doz aşının bir an önce yapılmasını talep ediyor, ortaya çıkabilecek olumsuzluklar için ÅŸimdiden yetkilileri uyarıyoruz. Okullardaki tablo daha da ağırlaÅŸmadan yüz yüze sınavlar okullardaki tüm emekçilerin aşılanması tamamlanana ve gerekli önlemler alınana kadar ertelenmelidir.”