Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi Diyarbakır İl BaÅŸkanlığı DoÄŸa ve Çevre Politikaları BaÅŸkanı Baran GüneÅŸ, Bölge’nin ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya olduÄŸunu belirterek, Bölge’nin “afet bölgesi” ilan edilmesini istedi.
DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı Doğa ve Çevre ve
Politikalar BaÅŸkanlığı, Bölge’de kuraklığa iliÅŸkin yaptığı saha çalışmasının
sonuçlarını açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Deva Partisi Diyarbakır İl
BaÅŸkanlığı DoÄŸa ve Çevre Politikaları BaÅŸkanı Baran GüneÅŸ, “Bölgemizde
yapmış olduğumuz saha çalışmalarımızda bölge insanımızı tedirgin eden konuların
başında yağış yetersizliğinden dolayı ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya
olduÄŸumuz gerçeÄŸini gözler önüne seriyor.” dedi.
‘ULUSAL GÜVENLİK MESELESİDİR’
Kuraklığın iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi sonucu doÄŸal dengenin bozulmasına sebep olan doÄŸal bir affet olduÄŸunu dile getiren GüneÅŸ, “Kuraklık sorunlarına karşı ciddi önlemler alınmalıdır. Artan nüfus ülkelerin beslenme konusuna daha fazla ilgi göstermesini kaçınılmaz kılmıştır. Artık ÅŸunu çok net bilelim ki yerli ve güvenilir gıdalarımız bir ulusal güvenlik meselemizdir. Aksi durumda tarımsal faaliyetleri ve üretimleri sekteye uÄŸratarak ülke ekonomisine ciddi hasarlar verip gıda üretimi ve güvenirliÄŸi endiÅŸeli bir hal alacaktır.” uyarısı yaptı.
Tarımsal kuraklığın etkilerinin azaltılmasının mümkün olduÄŸunu belirten GüneÅŸ, salgın nedeniyle gıda stokunun baÅŸladığını ve bunun de beraberinde fiyat artışlarını getirdiÄŸini vurgulayarak, “Hal böyle iken gıda üretimimizi ve güvenirliÄŸini sürekli olarak gündemimizde tutmalıyız.” ifadesini kullandı.
‘AFFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ’
Yaptıkları saha çalışmasında sulamaya ciddi bütçelerin harcandığını, sulama projelerinin tamamlamaması nedeniyle bölgedeki ürün kaybının yüzde 80-90 olduÄŸunu kaydeden GüneÅŸ, “Yapılan saha çalışmalarımızda üretici çiftçilerimizin tarımsal üretim faaliyetlerindeki girdi maliyetlerini dahi elde edemeyecek durumda olduÄŸunu ve bölgenin bir an önce ‘afet bölgesi’ ilan edilmesi gerektiÄŸi kanaatindeyiz.” önerisi yaptı.
Kuraklığa karşı Bölge’deki sulama projelerinin bir an önce bitirilmesini isteyen GüneÅŸ, “Bölgemizde yaÅŸanan kuraklığın en az zarar ve en saÄŸlıklı bir ruh hali ile atlatılabilmesi için devletin ve hükümetin bu konuda ciddi adımlar atması gerekmektedir.” diye konuÅŸtu.
ÖNERİLER
Kuraklığa karşı hükümetin “Kuraklık Eylem Planı” hazırlaması gerektiÄŸini ifade eden GüneÅŸ, bu eylem planı doÄŸrultusunda, zararın karşılanması, borçların faizsiz olarak ertelenmesini, temel girdilerin hibesiz olarak çiftçilere dağıtımının yapılmasını DEDAÅž’ın keyfi hesap bloke yetkisinin sonlandırılmasını, KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini, elektrik zamlarının düzenlenmesini, yüzde 35’e indirilen destek oranlarının tekrar yüzde 65’e yükseltilmesini istedi.
buy acyclovir pill – order zyloprim pills order rosuvastatin 20mg pills